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OSHA ARCHIVE

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented
here as historical content, for research and review purposes only.

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

November 1, 1995

Roger Wiggins, President

Innovatech Products & Equipment Company
7034 N.E. 153rd Place

Bothell, Washington 98011

Dear Mr. Wiggins:

This is in response to your letter to John Miles and Richard Terrill. Your letter requested clarification of "mechanical
chipping device" used in floor tile removal as defined in 29 CFR 1926.1101, Occupational Exposure to Asbestos.
Specifically, you wanted to know if OSHA would consider the Innovatech Products and Equipment device called
the "Terminator" a mechanical chipping device which can only be used in a negative pressure enclosure as stated
in 29 CFR 1926.1101(g)(8)(i)(F).

To ascertain if the "Terminator" is a mechanical chipping device is dependent on how it is used, and the conditions
present at the time of use. The standard in 29 CFR 1926.1101(g)(8)(i)(G) requires the floor tile to be removed,
essentially intact, if possible. "Intact” is defined by the standard, as not crumbled, pulverized or otherwise
deteriorated so asbestos fibers are no longer bound with the matrix.

Also, please bear in mind that OSHA does not endorse or approve products. Final determination regarding

compliance with OSHA standards is made in the workplace by direct compliance officer observation of employee
work practices and the conditions present at that particular workplace.
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Your interest in occupational safety and health is appreciated. If you need additional assistance, please call Ron
Tsunehara, Assistant Regional Administrator for Technical Support in Seattle, Washington at (206) 553-5930.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs
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